Sunday, November 20, 2011

'bunga suci yang hidup bahagia'

Blogwalking sana sini tengok orang bercerita pasal their baby. so, i want to share stories about my baby too. Sebenarnya rasa ralat jugak bila tak bersama dgn dia time ni. time dia baru pandai jalan, nak belajar mkn sendiri and tengah nak pandai ada kemahuan sendiri. hehe... tapi nk buat mcm mn kan? yes... i do felt down but i don't know what to do.

This coming 25hb, kamilia will be 1 year and 3 months old. She is so beautiful and sangat cerdik. Up until now, saya still panggil dia dengan nama penuh dia; Kamilia Aisyah.  "kamilia aisyah!! jom mandi..", "kamilia aisyah... jangan panjat2 sofa", "kamilia aisyah, minum susu", "kamilia aisyah..jgan koyak majalah. ibu tak baca lg"... hahaha... i love her name. Nak tau apa maksud nama dia, 'kamilia' tu bunga suci, while 'aisyah' is yang hidup bahagia plus saya nak amik berkat nama 'ummul mukminin' saidatina aisyah, isteri nabi muhammad s.a.w yg sangat cerdik tu. Jadi, anak saya ialah si 'bunga suci yang hidup bahagia'..hopefully di dunia dan di akhirat. Amin...

Last week, during mid-sem break, dapat la cuti seminggu and spent time with her. I'm so happy but at the same time rasa stress juga. Sbbnya, kamilia tak mau makan whenever she is with me. Sedangkan bila dia kat rumah nek'enda dia, bukan main besar appetite dia. Semua yang nek'enda dia makan, dia pun nak mkn. But not with me, wlupun saya bagi dia mkn benda yang sama nek'enda dia bg makan. Mgkn dia nak tunjuk perangai atau balas dendam sbb tinggalkan dia lama2 kot. huhu. Nasib baik dia tak ada masalah untuk minum susu. 1.8kg susu dutchlady habis dlm masa 2 mggu je. 

Right now, kamilia masih tak boleh bercakap. Tapi dia sangat 'becok' with her own language and yes i am proud because only me as her mother and my mum yg faham bahasa dia. hehehe. Gigi still ada dalam 6 batang, 4 gigi atas and 2 gigi bwh. Dia still tak suka tengok tv. Pasang la cartoon apa pun, dia buat tak tau je. Terus terang, saya rasa lega gak dia mcm tu sbb saya mmg taknak dia suka tengok tv or minat gadget sangat. I preferred her to read books or drawing or playing with jigsaw and toys and things like that. Jadi, seboleh2 saya akan beli story book yg jenis  page dia tebal2 mcm kad tu or toys setiap bulan. Sebab saya belikan dia story book yang page dia tebal2 mcm kad tu ialah untuk mengelakkan dia koyak buku tu. Maklum la toddler.. faham je la. gian nak koyak kertas. Sekaligus boleh simpan lama sikit and pakai untuk adik2 dia 4 tahun lg. hehehe..

Dia paling suka pergi dapur and keluarkan semua periuk yang ada kat rak and pretend mcm dia tengah masak. Lepas tu dia akan suap semua orang dengan 'hasil masakan' dia tu. Kalau kita refused, dia akan suap jugak banyak kali and marah kalo kita still refused jugak. Same thing kalo dia nak bagi brg kat kita. Kita mst ambil yg dia nak bg. kalo tak, dia akan marah and sedih... Kamilia sangat pemurah dengan barang2 dia. If ada org minta barang yang dia tengah pegang, dia terus bagi. I'm so proud of her.

Haii... mcm2 idea kamilia bila dia nak main. But thats ok because according to the book i read, adalah sangat bagus kita biar anak kita berfikir and cari idea utk dia spent masa dia. Jangan sesekali kita suruh dia tengok tv untuk isi masa lapang. Memang la kadang2 kita sangat sibuk untuk layan anak kita sentiasa but TV is a 'no-no' for children. Tu pendapat saya je. Saya bukan nak mengajar orang ya... hehehe. Semua org ada cara dia sendiri utk mendidik anak dia kan?

Semalam, call my mum and sembang2 with her about kamilia, both of us cannot stop giggling. My mum cerita how kamilia sekarang dah 'byk akal' and so naughty and bullied her all the time. There are one time when my mum tengah lipat kain and kamilia want her nek'enda to lipat all the cloth cepat2. So, she keeps on kutip piece by piece and give it to her nek'enda. She continued doing it smpi semua baju tu ada atas riba nek'enda dia sambil mulut dia bising suruh nek'enda dia cepat2 buat. hehe.. she do it exactly that with me too. Dia jugak dah tak reti nak duduk diam2 sekarang. Dulu, lepas mandi, senang je nk pakaikan dia pampers and bedak then pakai baju n minyak rambut. Sekarang, kena kejar dia satu rumah utk buat semua tu. Kadang2, lepas je lapkan badan dia kering2, dia lari menyorok taknak pakai pampers and baju. hehehe.. 

Dia juga dah pandai merajuk sekarang. Each time dia tak dapat apa yang dia nak, dia akan nangis sekuat hati and hentak dahi dia kt dinding. then she continue crying sbb dahi dia sakit and she will come to me sambil pegang dahi dia. (nk bgtau dahi dia sakit la tu...)  hehe.. its funny bila 1st time or 2nd time tgk dia bt mcm tu tp bila each time dia continued bt mcm tu, rasa risau pun ada. So, now both of my husband and me think that kalo dia bt lg mcm tu, we need to scold her. huhu...  

But of course after she stops crying, we must clarify to her why we scold her. Thats is important so that kamilia tak la fikir yang setiap kali kitaorg marah dia, maknanya kitaorg tak sayang dia. Tu adalah mustahil because both of us love you so much sayang!

this is her reaction each time she is impressed with something 

No comments: